Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Куда иде Црна Гора, шта се очекује од нове владе Милојка Спајића, какве ће промене да унесе, какав је уопште положај Срба у Црној Гори, колико се он променио доласком нових политичких снага након смене власти ДПС-а и њиховог лидера Мила Ђукановића, зашто је попис у Црној Гори још увек осетљиво питање и хоће ли се он спровести до краја године, колико је данас важан лик и дело великог Његоша за духовни и културни идентитет народа са тог простора, зашто је СПЦ важна и незаобилазан фактор у црногорском друштву... Гост у студију историчар професор др Александар Раковић, са Института за новију историју Србије, у Београду.

Видећемо инсерт из филма „Петар Лубарда", аутора Милана Стевановића у производњи Филмских новости која нам открива значај и снагу слике "Сумрак Ловћена" као и поруку не само Лубарде, већ великог дела домаће интелектуалне елите седамдесетих година прошлог века која је искзала протест против рушења Његошеве капеле на Ловћену.

Уопште, рушење капеле изазвало је бројне полемике ондашње културне јавности објављене 1971. године у посебном броју часописа "Уметност", који је врло брзо био забрањен. Фототипско издање часописа названо по Лубардиној слици појавило се крајем осамдесетих и опет било скрајнуто. Прошле године, уз неколико нових текстова представљен је Зборник "Сумрак Ловћена". 

Новинар Владан Ракић такође се бавио темом везаном за Црну Гору, а овога пута кроз разговор са познатим новинаром, дугогодишњим дописником Танјуга али и других тадашњих југословенских медија из Шпаније, Латинске Америке, САД и Уједињених нација Бориславом Лалићем, поводом промоције његове књиге „Виницка – о људима и усудима“, по истоименом родном месту, код Берана, на североистоку Црне Горе.

Комови су  планински венац у источном делу Црне Горе са којих се пружа широки  поглед на природне лепоте земље, али и њену историју. Претпостављамо да је тако настала народна песма "Гледала сам с Кома плава" из познатог племена Васојевића, записане у првој половини 20. века. Поглед с Комова опевали су многи. Наш избор су Бранка Зечевић и Чеговић музика. Видећете и зашто.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.
 

петак, 23. фебруар 2024.
16° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво