Читај ми!

120 година Кола српских сестара

Јубилеј, 120 година од оснивања хуманитарне организације Кола српских сестара, обележен је прошле недеље у Београду, у Руском дому, у организацији Сабора кола српских сестара Србије, Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и дијаспоре.

Уз благослов Његове Светости патријарха српског господина Порфирија и уз садејство академика Матије Бећковића, а у присуству Његовог краљевског височанства принца Александра Карађорђевића са супругом и низа епископа и уважених личности протицала је Свечана академија на путу милосрђа, односно, поводом 120 година од оснивања Кола српских сестара, што је у уводном говору поздравио и Јевгениј Баранов, директор Руског дома, а наравно, и сам патријарх.

"Хвала вам што сведочите својом службом истину Цркве у нашем времену и свако у друштву којем живи нека Господ све укрепи, благослови и учини да и даље умножавамо дела љубави у овоме свету, која су насушна потреба. Честитам јубилеј и да сте сви благословени", рекао је патријарх српски Порфирије.

"За Црну Гору могу рећи да имамо 23 Кола српских сестара, нека су обновљена већ 90-тих година када је била потребна помоћ око прихвата избеглица, помоћ борцима на фронту, итд, а касније су се оснивала и нова Кола, тако да данас у Црној Гори имамо 23 Кола српских сестара", каже Драгица Спаић, председница Заједнице Кола српских сестара Црне Горе.

"У последње време смо били фокусирани на КиМ и велика средстав су отишла тамо, за много наших манастира, и не само за манастире, већ и за многе установе које брину о гладнима, о кухињама и деци", каже Николија Петровић,Коло српских сестара, Лондон.

"У име мог Кола Свете Марије Магдалине из Петрова ћу рећи, ми се бавимо хуманитарним радом, где од ручних радова које радимо, купујемо помоћ коме је потребна, а данас је много таквих што им је потребно. Онда, чувамо од заборава ручне радове и учимо децу...", каже Драгана Стјепановић, Коло српских сестара Петрово, Република Српска.

У 21. делу наступа упечатљиво је било излагања академика Матије Бечковића који је истакао и јубилеје, 155 од рођења цара Русије Николаја Другог Романова и 150 година од рођења Надежде Петровић, чији су оснивачка улога њена хуманитарна делатност немерљиви. Стога, срећан јубилеј српским мироносницама, како их назва патријар Порфирије.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво