Крањ - недеља српске културе

Седамнаести Дани српске културе у Крању отворени су изузетном књижевном трибином у просторијама културног друштва "Брдо" из Крања (Словенија).

Професор др Душко Певуља на импресиван начин представио је књигу Ђорђа Натошевића "Зашто наш народ пропада", а сјајну атмосферу употпунили су ученици допунске школе српског језика, који су специјално за ову прилику извели мини представу на тему учења језика, незаборавних школских дана и још једном подсетили старије да је најлепше ђачко доба.

"Ми за сада намамо никакво мерило наше успешности, али свакако су то признања наше деце која су ево, за време јесењег распуста, одлазили у своју матицу и долазила сва усхићена и под устиском да су посећивали наше историјске баштине, препознавали слова, читали путоказе и дошли пуни утисака и вољни да наставе са учењем српског писма ћирилице", рекла је наставница Невена Ступар.

"Културно друштво "Брдо" је саиздавач једне занимљиве књижице, једног истакнутог човека из српске прошлости, он је Ђорђе Натошевић, а назив књиге је "Зашто наш народ у Аустрији пропада", а ми смо јој дали наслов "Зашто наш народ пропада", где се критички преиспитује све оно што се може побољшати у савременом тренутку нашег народа, иако је књига писана пре 170 година", рекао је проф. др Душко Певуља, Филолошки факултет, Бањалука.

"Друштво ради и бори се за опстанак српског идентитета, српске културе, српске традиције на овим просторима. И када видимо колико људи посећује нас, да смо и успели у томе. радује нас и друга ствар, што имамо јаку подршку локалне заједнице, градске општине Крањ, и све више долази словеначког народа и посећује Дане српске културе", рекао је Митар Вујиновић, КД "Брдо", Крањ.

На крају књижевне трибине додељена су и признања и награде, а присутнима се, међу осталима, обратио писац Александар Гаталица, истичући несебичну подршку Амбасаде Републике Србије на организовању Дана српске културе у Крању који су се завршили наступима фолклорних друштава под називом "Разиграна младост" у којима је публика заиста уживала.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво