Дијаспора и матица - шта очекујемо једни од других

Наши људи у расејању организују значајне скупове на којима желе да повежу Србе из расејања са матицом. Француска дијаспора и Савез Срба Француске важе за добро организовану организацију, а недавно су у оквиру Дана Светосавља одржали панел за чланове удружења из више европских земаља.

Нашим исељеницима из Француске, Аустрије, Немачке, Шведске, Швајцарске, и Италије придружују се људи из матице заинтересовани за дијаспору.

Посленике писане речи из дијаспоре питамо - шта они од Србије очекују?

"Поред неке финансијске помоћи која је нама неопходна, јер смо ми самофинансирајуће удружење. Очекујем да они знају да ми постојимо, да годинама радимо то што радимо, да издајемо Зборнике на ћириличком писму, да су нам књиге заступљене у националној библиотеци у Берну...једноставно, да знају да нас има, да постојимо...", каже Снежана Петровић, Удружење српских писаца из Швајцарске.

Долазак министра без портфеља исељеници схватају као појачано интересовање за дијаспору.

"Ми толико имамо академских грађана, толико имамо важних и значајних људи који су укључени у политичке сфере, а у овом тренутку водимо кључну и одлучну борбу за наше државне и националне интересе, а управо они могу бити наши веома важни и значајни лобисти", рекао је министар Ђорђе Милићевић.

А шта дијаспора очекује од државе?

"Пре свега, да имамо своју адресу, да се министраство за дијаспору обнови и да функционише како је некада функционисало", рекао је Љубиша Симић, књижевни клуб "Седмица" из Франфурта.

"Хајде да издвојимо у овом тренутку три кључне ствари: да ојачамо још више улогу Србије у дијаспори, још више приближимо Србију дијаспори; друга ствар да буде умрежавање, свих оних удружења која данас имамо из Швајцарске, Немачке, Италије, Француске...која окупљају Србе и трећа ствар - да у Србији креирамо светс наших грађана колико је важан повратак тих људи у Србију", рекао је Милићевић.

Значај учешћа дијаспоре најбоље могу схватити они који у Србији са матицом сарађују.

"Сваки одсељени, пресељени човек дупло више може, вреди, спретнији је него онај који се није пресељавао. Та дијаспора садашња и досадашња је злата вредна, само она може да препороди Србију", рекао је Јово Лојаница, оснивач задужбине "Лојаница" из Србије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво