Џомић: Закон о вери уз дијалог и без журбе

Велибор Џомић, подгорички парох, доктор правних наука, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске разговарао је са колегом Мирославом Карлицом о актуелним дешавањима у Црној Гори.

Господине Џомићу, како коментаришете одлуку црногорске Владе да усвоји Предлог закона о верским слободама и правном положају верских заједница у Црној Гори?

„Мислим да тај потез није добар, управо због тога што му није претходио један истински дијалог, како државе са Црквама и верским заједницама, цивилним сектором и представницима правничке струке, тако исто што и тај документ није усаглашен са међународно-правним актима о слободи вероисповести и правном положају Цркава и верских заједница. Из тог разлога није добар.

Нико није против новог закона и нико у нашој Цркви не тражи никакве привилегије, нити тражи забране рада других или да се било коме спречава право на слободу вероисповести. Напротив, ми смо мишљења да то треба дати свима, то је цивилизацијско достигнуће, али начин на који се ово ради мислим да нимало није добар. Ово је срачунато више ка неким идеолошким и политичким циљевима, а не ка регулисању слободе вероисповести", каже отац Џомић.

И поглавар римокатоличке цркве папа Фрања је упозорио на пажљивост и опрезност у освајању овог Закона.

"Увек се у свим нормалним друштвима и демократским државама тежи најширем могућем консензусу. Овде се ишло супротно. Овде је једну групу људи који доносе одлуке интересовала само она проста већина гласова у парламенту, да то буде закон једне партије. То није добро, и зато ова порука папе Фрање јако добра и она је заправо један показатељ како се у демократским друштвима и државама припремају и доносе овако сензитивни закони".

На позив Митрополије будимљансконикшићке верници су позвани на молитвено окупљање 21.12. како би изразили свој протест против једног оваквог закона. Може ли овакво окупљање изазвати и неке нереде?

"Кад су у питању верници онда нема разлога за страх. Људи дођу, пре свега, да се помоле Богу, ту ће тога дана, по благослову митрополита господина Амфилохија бити мошти Светог Василија Острошког и сумњам да има неког Србина или Црногорца који ће да се дрзне да нешто направи на тај начин, у погледу изазивања инцидента.

Ја очекујем да ће и тај сабор, као и онај у Подгорици, у јуну, и онај у Боки, односно манастиру Савини у августу ове године, протећи у најбољем могућем реду, где ће се на један цивилизован начин исказати став верујућег народа према овом Предлогу закона".

Какве би све последице могло да изазове усвајање једног оваквог закона?

"То је стварно једно деликатно питање, и Црна Гора је једно специфично друштво, и менталитет људи је јако специфичан и јако мало треба да би дошло до продубљивања и овако већ дубоких подела које постоје. Те последице могу да буду озбиљне и зато на сваки начин апелујемо да дође до истинског дијалога, да се не жури, да се полако припрема...Румунија је у много једноставнијим условима припремала овакав закон. У Србији је припреман уз један широки консензус и дијалог државе са свим Црквама и верским заједницама. Не видим разлог да се у Црној Гори измишља топла вода", каже отац Велибор Џомић за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара