Са Олгом кроз Берлин

Олга Вагнер је рођена у Београду. Уз родитеље географе и одласком у Средњу туристичку школу настају интересовања за туризам која и данас трају. У Туристичкој организацији Београда радила је до 2005. када одлази у Берлин. Данас је локални туристички водич за Берлин, Потсдам, Дрезден, Франкфурт и Келн.

Послушала је пријатеље и добро извагала, а претегло је - срце. Олга Динић, већ 15 година Вагнер, спаковала је кофере, дала отказ и преселила се у Берлин, у коме је, док је студирала, већ боравила годину дана.

„Једино што је био изазов за мене је било привикавање на брак, друга ствар је веза, а друго са Немцем делити сто, делити рачуне...и да куцнем у дрво, 15 година то функционише савршено", искрена је Олга.

Разлике између српског и немачког менталитета Олга је брзо савладала.

 „Увек ми као прва ставка падне напамет једна реченица када сам супруга назвала телефоном и рекла: долазим кући за 5 минута, а он је рекао: српских или немачких? Они нису прецизни само што се времена тиче, већ и у изражавању. Значи, све мора да буде апсолутно прецизно, организовани су, и уопште живети у једној организованој земљи јако прија", каже Олга.

Док је живела у Београду, радила је у Туристичкој организацији Београда, па су бивше колеге почеле да је повезују са групама и појединцима којима је требало показати Берлин. Посао туристичког водича не само за Берлин, већ и Потсдам, Дрезден, Келн и Франфурт, наметнуо се сам.

„Ја свим туристима који долазе у Берлин кажем да не очекују један предиван град коме ће се дивити као Паризу, Мадриду, али Берлин је град који је простран, има око 900км2, лежи на води, има две велике реке и пуно притока, има на десетине језера и пуно шума, паркова, вртова, тако да трећина површине града отпада на плаветнило и зеленило", каже Олга.

Олга каже да је историју тако важног града тешко показати за 4 сата колико, отприлике, траје туристичко разгелање.

"На тим турама се показују оне најосновније ствари везане за Берлин, Берлин из 18. века, где је био Хитлеров бункер, 20. век, на пар стотина метара ви имате срж од 1933. године до краја 20. века. Туристи, на жалост, остају јако мало у Берлину,  Берлин продаје своју атмосферу, не само због историјских ствари, већ кад кренете по клубовима, кафићима, деловима града, због којих се млади, а на крају крајева и старији, враћају у град."

Сенке из прошлости још увек су присутне у животима Немаца.

"Млађи се све више, отвореније суочавају са Другим светским ратом поготову, и са причом о Хитлеру и желе да сазнају што више, да сазнају приче које нису пуштане тада у јавност, да ископају све успомене које имају од родитеља или од бака, дека...".

Берлински зид, симбол Хладног рата, срушен је пре 30 година. 9. новембра славила је читава Немачка.

"Кад то видите, то је весеље на све стране, али кад загребете мало и погледате у бекстејџу каква је ситуација, онда видите и да није тако сјајна. Западни Немци причају да би имали више пара да нису одвајали од плата за порез, а становници Источне Немачке очекивали су много више, а то много нису добили, а разочарани су и што нема више сигурности као некада. Били су силни интервјуи 7,8, 9. новембра на тв-у где су интервјуисани људи са истока и запада и чак око 60 посто источних Немаца који нису задовољни или који се осећају као грађани другог реда", каже Олга.

Олгина велика жеља је да што више људи посети Берлин, а она ће им сигурно помоћи да га никада не забораве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара