Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

У организацији Института за студије антитероризма из Израела, Центра за друштвену стабилност из Новог Сада, Института за националну и међународну безбедност из Београда и Архива Војводине, у Јерусалиму је одржано неколико важних догађаја који су допринели повезивању српског и јеврејског народа. Детаљније у емисији "Србија на вези", чији је репризни термин у уторак, 26. новембра, у 13 сати.

Отворен је први у историји, Српско-јеврејски центар "Свети Сава и Јехуда Алкалај" на Оno Academic College-у у Јерусалиму, одржан је Округли сто, на коме су угледни стручњаци говорили са посебним акцентом на страдање Срба и Јевреја и сарадње у области културе сећања.

На месту где је ходочастио Свети Сава, откривена је спомен плоча утемељивачу Српске православне цркве. Цео догађај пратила је екипа РТС, са новинарима Програма за дијаспору Миленом Вујовић и Мирославом Карлицом, од којих ћемо добити детаљнији извештај.

У америчком Конгресу у Вашингтону, одржано је историјско предавање на тему „Јасеновац: неизговорени геноциди и холокауст 1941 -1945". Судски антрополог који је заједно са форензичким тимом ископавао масовне гробнице у јасеновачком систему концентрационих логора злогласне НДХ за истребљење Срба, Јевреја и Рома, проф. др Србољуб Живановић из Лондона, изнео је застрашујуће податке свог истраживања. Организатор предавања је Српски народни савез, ннајстарије српско добротворно друштво у Америци које постоји од 1901. године, у сарадњи са Канцеларијом Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције у Вашингтону, Фондације за сећање на Јасеновац и холокауст из Лондона у Великој Британији и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бања Луци.

Девета конференција српских националних организација из земаља региона, одржана је у Новом Саду, а о чему се разговарало и шта су закључци, видећете у прилогу колега из Радио телевизије Војводине.

У земљама региона, Срби су као аутохтони народ оставили неизбрисив траг, пре свега у духовном, културном и образовном наслеђу. Вечерас ћете видети причу Николе Лакића и Овидијуа Новака о знаменитим Србима који су живели и стварали на територији данашње Румуније.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара