Србија на вези - регион у фокусу

Прошло је 26 година откако су власти новостворене словеначке државе почетком деведесетих година прошлог века, а након распада заједничке југословенске државе, само једном уредбом избрисале из свог државног регистра више од 25 хиљада својих грађана несловеначког порекла, и тако их оставила без основних докумената, права на рад и социјалну заштиту.

Докле се данас стигло у решавању права тзв. избрисаних грађана Словеније, шта још треба да се уради и назире ли се крај решења овог вишегодишњег проблема у емисији говори један од оснивача Удружења избрисаних грађана Словеније, и сам по уредби словеначке владе остао без основних градђанских права, пензионисани генерал бивше ЈНА Милан Аксентијевић.

У другом делу емисије гости су представници српске заједнице у Истарској жупанији, у Републици Хрватској, учесници овогодишњег Међународног фестивала документарног филма „Белдокс" - председник Савеза Срба у Истри Милан Рашула и продуценткиња филма „Мапа пуна снова", аутора Данила Лоле Илића, Бисерка Вранић. На фестивалу који ће трајати од 07. до 14. маја своја филмска остварења, осим домаћих стваралаца, представиће и око стотињак учесника из света али и из региона.

Из садржаја емисије издвајамо и несвакидашњу причу о седмогодишњем ђаку-пешаку из села Тишковац, у општини Босанско Грахово, у Федерацији БиХ, који је једино дете из тог села и који сваког дана мора да пређе пут дуг 17 километара од куће до школе. Такође ћемо видети и како се главни град Републике Српске Бањалука припрема за своју прву манифестацију посвећену цвећу - „Бањалучки фестивал цвећа" који ће се одржати средином маја месеца.

У музичком делу наступиће музичка уметница кантауторка Елис Ловрић из Пуле, ауторка музике на филму „Мапа пуна снова".

Уредник и водитељ емисије Мирослав Карлица

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Музички уредник Бранка Лолић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво