"Catena mundi" у Торонту

Трајање народа дуго два миленијума сабрано је у три тома капиталног издања под истим насловом који носи и издавачка кућа из Београда "Катена мунди" (Catena mundi). Ову књигу, али и Новаков "Магнум кримен", као и књиге Срђе Трифковића, Мила Ломпара, Слободана Рељића, Василија Крестића, Црњанског, Косте Чавошког представљена су читалачкој публици у Торонту.

Док се Београд спрема за велику смотру књиге, у Торонту, у Галерији Српске националне академије, потом у цркви Светог Саве у Риверу, професори Милош Ковић и Бранимир Нешић говорили су о темама о којима пишу и аутори издања Катене мунди.

О српском памћењу, култури,, обрасцима око којих се сажима национални идентитет... Кад се помене светосавље, култови косовског сабирања, па чак и Вук и Досијтеј, стижу етикете о српском национализму.

„Потребно је да имамо културни образац. Да би се нешто негирало, то мора да постоји. Да бисмо имали младе уметнике који би негирали тај српски национализам, српски идентитет, то морамо да успоставимо. Шта значи српски културни образац? Само то, ништа друго. Овако не знамо шта се напада", каже професор Милош Ковић.

Ово гостовање организовао је др Радоман Батуран, уредник књижевног часописа Људи говоре, а публика је на завршетку вечери стрпсљиво чекала на потписе, и да купи нови том Катене мунди. Пре тога су имали бројна питања за госте, а на питање РТС-а зашто су се одлучили да пре београдског сајма књига, своја издања представе у граду удаљеном 11 000 километара, професор Нешић има објашњење.

„Срби у Ванкуверу су ми објаснили да је Срба у овом граду пре десетак година било око 1000, а сада их има 7000. Срби са простора Балкана се и даље, на жалост, исељавају и долазе овде на просторе Канаде. И наравно, да су њихова прва питања каква је ситуација у Србији са једне стране, а са друге покушавамо да направимо неке планове и договоре како да се национални идентитет срба у расејању сачува и очува", каже професор Нешић.

За канадске прилике, где се и славе организују викендом, а не у дану кад календар каже, морало је да буде нешто значајно, па да се у сред седмице напуни сала. Катена мунди је то урадила у Торонту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије