Србија на вези – регион

Као и сваког понедељка емисија "Србија на вези – регион" доноси новости везане за актуелни положај и проблеме српске заједнице у суседним земљама, али и шире. Гост у студију Миљан Гогић, аутор награђеног документарног филма "Чувари", о српској породици која, генерацијама, чува крст Св. Јована Владимира, великог српског владара. Емисија је вечерас, на РТС САТ у 18.55, репризни термин у уторак, 17. октобра, у 13.05.

У фокусу емисије су Срби у Федерацији Босне и Херцеговине (БиХ). Проблеми са којима се суочавају Срби у том БиХ ентитету су многобројни.

Издвајамо разговар са подпредседницом Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) из реда српског народа Весном Сараџић која говори о актуеним проблемима Срба у том кантону. Основно питање је зашто Срби у ХНК, и још неким кантонима где Хрвати чине већину, нису признати као конститутиван народ упркос чињеници да им то федерални устав гарантује?

О тешкоћама са којима се суочавају Срби у федералном делу БиХ говори и прилог о српским повратницима из избеглиштва у општине Грахово, Гламоч и Дрвар, где су им међу највећим проблема неиспуњена обећања обнове њихових оштећених и порушених кућа.

Видећемо и како је у Будимпешти, у згради Текелијанума, протекла свечаност обележавања јубилеја 170 година од оснивања Галерије Матице српске, једној изузетно важној културној установи за целокупан српски народ.

У другом делу емисије гост је Миљан Гогић, аутор награђеног документарног филма „Чувари" који говори једној о српској породици која, генерацијама, већ више од девет векова чува крст Св. Јована Владимира, великог српског владара.

У музичком делу емисије млади уметнички пар Биљана Петковић и Зоран Ранковић извешће познату антологијску песму Емина, којом су отворене овогодишње традиционалне Шантићеве вечери поезије у Мостару.

Уредници емисије: Милена Вујовић и Мирослав Карлица

Музички уредник: Бранка Лолић

Редитељ: Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије