Од сада без страха

Недавно је промовисана једна занимљива књига у просторијама књижаре Делфи у Београду. Реч је о књизи под називом "Од сада без страха" Бебе Бајалски. Ауторка је књигу посветила своме оцу, Ристу Бајалском, дугогодишњем дописнику Политике из Москве.

Можемо ли и на који начин превазићи страх, ту елементарну егзистенцијалну силу, незаустављив нагон, без којег нема одржања ? Сви смо га осетили у појединачним или колективним животним околностима. Како га избећи, а да се не претвори у препреку, која се своди на бекство или на робовање вољи других? Ево прилике да нас једна књига томе подучи.

Претварање страха у животну енергију - мото је књиге Од сада без страха, ауторке Бебе Бајалски. која је више од пола живота живела у Русији.

Проживљена искуства испреплитана су снажним емоцијама доживљеног, и готово су се увек, када су ситуације у животу биле нерешиве, безнадежне и болне, завршавале оптимистичним исходом.

"Задњих 25 година неки велики страх генерално се у друштву створио. Не само код нас, већ и у целом свету. То ме је терало да напишем књигу како се ослободити тога. Човек кад је у страху не може да живи добар живот", констатује Беба Бејалски у изјави за РТС.

Књига обухвата период од тешких 90 их година до данашњих дана. Састоји се из пет поглавља, и свако обрадјује посебну животну тему.

"Врло је занимљиво да сам ја ту књигу радила врло космополитски. Написана је тако да сваки човек, у било којој земљи на планети може да је прочита и да нађе нешто своје, нешто за себе у њој", каже Беба.

 

Књига је истовремено и својеврсна психоанализа личности, јер, како објашњава ауторка, у животу је различитост људи илустрована песимистима и оптимистима.

Драматизацијом конкретних ситуација из свог живота, од застрашеног детета у далекој земљи до међународно афирмисаног преговарача - специјалисте за конфликтне комуникације, ауторка демонстрира принципе на којима морамо засновати своје постојање како бисмо се успешно суочили са осећањем угрожености, без обзира на његов имагинарни или реални узрок.

"Када кажем етичке норме мислим на оно што свако од нас треба да има у глави, првенствено то су 10 божјих заповести...нема везе да ли је човек атеиста или није. У мени постоји етичка норма коју носим кроз цео живот, а то је не нашкоди, не повреди! По мени је то јако важно, никога не повредити. Ни животињу, ни биљку, ни човека, ни ову земљу, ни ову јако малу Земаљску куглу", закључује Беба Бајалски.

Улазећи у психолошко стање људи, својим штивом, које је препуно мудрих изрека знаменитих људи, Беба Бајалски оставила је читаоцима добру препоруку како да преодољевају страхове који их још нису задесили на животном путу.

А са пијететом према оцу Ристу, описом његових искустава, оживела је своје непоновљиве успомене на своје одрастање уз њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво