Представљена књига др Трифковића "Усташе - Балканско срце таме"

Пре неколико дана, у препуној сали Удружења Књижевника представљена је књига "Усташе - Балканско срце таме", др Срђе Трифковића, историчара, публицисте и политичког аналитичара. Промоцији је присуствовао и епископ пакрачко-славонски Јован. Владика је поред осталог рекао да је реч о првој озбиљној анализи усташког покрета поређеног са другим тоталитарним покретима тог времена.

Књига Усташе-Балканско срце таме, у издању Катенe Мунди - једна је од најбољих научних студија о феномену усташтва и геноцида у Независној држави Хрватској. Она објашњава генезу усташког покрета од зачетака хрватског антисрпства у 19. веку до истребљења, покатоличења и протеривања Срба у НДХ.

Аутор доноси нове увиде о преломним тренуцима прве Југославије и закулисним играма које су довеле усташке злочинце на власт.

Историјску истину да је Независна Држава Хрватска једина фашистичка држава која није платила цену за почињене злочине, др Трифковић објашњава као последицу политичке рачунице англо-американаца у послератном периоду, који су неке од функционера НДХ заштитили под окриљем својих обавештајних служби, упоредо са наглим погоршањем односа западних сила и Брозове Југолсавије, у којој у име братства и јединства и нивелизације жртава и доприноса у току народноослободилачке борбе, није било упутно бавити се темом усташтва.

„То је разлог што до ових дана, цела истина о тој мрачној епизоди није на Западу ни у бившој Југославији свестрано истражена ни отворено разматрана, јер и једнима и другима, додуше из различитих разлога, је годило и одговарало да коoптирају саучеснике усташког режима или да истину о том режиму прећуткују", каже др Трифковић за РТС.

Осврћући се на српско национално питање у Хравтској данас, др Трифковић појашњава да што је мање Срба у процентуалном учешћу, то је већи анимозитет према њима у најширим слојевима Хрватског народа, као и у допуштеном јавном дискурсу у Хрватској.

„То само потвђује једну од кључних теза моје књиге, да је србофобија, морбидна србофобија, један од кључих стубова хрватског идентитета, или у најмању руку, једног већег дела хрватског националног бића, и да би тај болесни анимозитет био присутан чак и када Срба буквално више не би било", каже др Трифковић.

У погледу исчекивања у јавности исхода заседања православно- католичке комисије која преиспитује личност и дело Алојзија Степинца, Трифковић није оптимиста:

„Мислим да ће га на крају канонизовати, али да то Србе и православце не треба ни најмање да секира", каже др Трифковић.

Хрвати се, оценио је на промоцији Трифковић, убрајају међу народе којима је дато "зелено светло" за територијалну експанзију и консолидацију, што даје објашњење зашто се повампирење усташтва толерише и игнорише.

У завршници предговора књиге, написаног пером др Томаса Флеминга се каже:

„Хрватстка нација неће достићи пуну зрелост док се не суочи са својом прошлошћу. Народима Балкана потребна је историјска истина коју само историјска наука може да пружи".

Књига др Срђе Трифковића, каже др Флеминг, крупан је допринос томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије