Растимо заједно

Деца са сметњама у развоју немају једнаку шансу за добар раст и развој без подстицајног, породичног окружења. Кад биолошки родитељи не могу да пруже детету услове за одрастање, замена би требало да буде хранитељска породица, а не установе социјалне заштите.

Без подстицајног, породичног окружења, деца са сметњама у развоју немају једнаку шансу за добар раст и развој. Кад такве услове детету не могу да пруже биолошки родитељи, онда, уместо установе социјалне заштите, требало би да је замени хранитељска породица.

Уместо улагања у институције за смештај деце са сметњама у развоју, за које су годинама издвајана знатна средства, држава ће убудуће више помагати родитеље и хранитељске породице.

Само љубав може да буде мотив за преузимање бриге о детету, коме је неко други подарио живот, а онда га оставио.

"Далеко од тога да је једноставно. Човек треба да процени своје мотиве, а мотив може да буде само љубав", рекла је хранитељка Виолета Јерко-Пресечки.

Према њеним речима, цела породица потпуно мора да буде укључена у хранитељство и цео свој живот мора да изврне на главачке, а то не може да се ради за новац. Стела Пресечки каже да подједнако воли и брата и сестру, и да брата воли као да јој је рођени.

Породица, средина подстицајна за децу

Многи малишани, нажалост, одрастају у домовима. Упркос труду који стручњаци у тим установама улажу у њихов одгој, психолози опомињу да деци ништа не може да замени породични дом.

Дефектолог Драгана Стевановић наводи да ће та деца боље напредовати и развити своје способости и едуковати се у раду са породицама него у некој од установа, јер је породица природна средина и она је јако подстицајна за децу.

До сада су хранитељи преузели бригу о 88 малишана са сметњама у развоју. Корак напред ка једнаким могућностима за сву децу јесу програми обуке родитеља за бригу о деци са Дауновим синдромом, умереном ретардацијом, бебама и за ургентно збрињавање деце у кризним ситуацијама.

Директор Центра за породични смештај Добрила Грујић рекла је да је значајно доношење новог Закона о социјалној забрани смештаја деце до три године у дом. Један од остварених разултата је да бебе, право из породилишта, ако не иду у своју породицу, иду у хранитељске породице.

Још 20 малишана из дома у Звечанској, припрема се за одлазак у хранитељску породицу, али прича тиме није завршена. Вртићи, школе и дневни боравци морају да буду доступни деци и родитељима, што је већ брига државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара