Помоћ деци ометеној у развоју

Кампања коју води РТС заједно са УНИЦЕФ-ом и Министарством рада настоји да се разбију предрасуде о деци са сметњама у развоју и да им се омогуће исти услови за одрастање широм Србије.

Због недостатка пара, у неким градовима у земљи нема дневних боравака за децу са сметњама у развоју. У поређењу са њима, Београд има добро развијену мрежу таквих установа.

Ипак, потреба за отварањем нових дневних боравака у главном граду и даље постоји. Циљ кампање коју, заједно са Уницефом и Министарством рада води РТС, јесте да их у Србији буде што више, али и да се разбију предрасуде о деци са сметњама у развоју.

Родитељи деце са сметњама у развоју живе са зебњом шта ће бити са њиховом децом када, једног дана, остану сами. Свесни тога да смештај у институције није добро решење, чине све да оспособе своју децу да буду што самосталнија. Дневни боравци су им велика помоћ.

Јелена Самарџић, мајка једног детета каже да је приоритет у том погледу за његов даљи живот, како ће да се снађе и шта ће радити.

Нервозе које је мој син имао су нестале, он је потпуно смирен, социјализован и задовољан, каже Бошко Лаћимић, отац једног детета.

Снежана Домазет, мисли да је њено дете "било обухваћено образовним системом и јако је било битно не прекидати тај континуитет, не затвартати је у кућу".

Тим стручњака процењује способности и домете сваког детета које дође у дневни боравак, и на основу тога планира како ће се даље радити са њим.

Дневни боравак у свакој општини

Гордана Штетин, руководилац дневног боравка, Чукарица, сматра да је "фокус у раду усмерен на све оно што они могу, не на степен ометености већ на способности које имају и која треба да буде подигнута на ниво функционисања".

На листи чекања је око двадесеторо деце. Процењује се, међутим, да у Београду има више деце којима је таква услуга потребна, али због предрасуда или неинформисаности родитеља, нису пријављени.

Управо, целокупна активност коју усмеравамо је да свака општина, ја се надам до краја мандата ове власти, добије по један дневни боравак за такву децу, каже Милан Кркобабић.

Дневни боравци оторени су првенствено због деце. Њихова намена ћ0е се, реформом образовања и социјалне политике државе, временом мењати.

Директор Центра дневних боравака у Београду Рајко Марин, сматра да ће и смештај одраслих лица, све више доћи до изражаја, јер ће новим системом образовања деца бити обухваћена школовањем и оспособљавањем.

Само нешто више од 1.100 малишана са сметњама у развоју има могућност да организовано, корисно и креативно проводи време у дневним боравцима, а има их око 45 хиљада широм Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво