Читај ми!

Литургија у српској светињи на Менхетну круна патријархове посете САД

Патријарх Порфирије служио је у недељу свету литургију у храму Светог Саве на Менхетну у Њујорку, прву након великог пожара који је на Васкрс 2016. прогутао ту српску светињу.

То је уједно била круна патријархове посете САД, започете 24. јануара.

На овој првој, дуго ишчекиваној литургији патријарху су саслуживали епископ канадски Митрофан, архимандрит Никифор, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић, протонамесник Милан Драговић и протођакон Драган Радић.

Обраћајући се окупљеном народу и управи Црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку, патријарх је навео да је храм и даље у обнови и да ће много времена бити потребно да буде онакав какав је био, али да ће богослужења уз дозволу Града Њујорка, бити настављена.

"Међутим, дугујемо захвалност званичницима Града Њујорка који се брину о безбедности, који су нам издали дозволу да служимо данас, али и у наредним недељама у фебруару када ћемо дозволу обнављати", навео је патријарх.

Поручио је да га додатно радује што је са верним народом и што је заједно са владикама после скоро седам година одслужена прва литургија.

Патријарх је, како је наведено на сајту Цркве Светог Саве, нагласио да је важно да док траје обнова храма, док се храм изнова зида, да сви заједно, пре свега духовно градимо храм, да га градимо молитвом и молимо се Богу да нам да снаге и да смогнемо могућности да заиста обновимо и оно што је спољашње.

Рекао је да неће дужити јер у храму још нема грејања и додао "да смо - без обзира што је споља хладно, што је ниска температура, ипак благодаћу Божјом загрејани и Духом Светим обасјани".

''Верујемо да смо изнутра загрејани топлотом Божјом и да смо стога, без обзира на спољассњи амбијент, неизмерно благословени и самим тим и веома, веома радосни", рекао је патријарх који је данас после подне кренуо за Београд.

Како обнова још није готова, црква је од Њујоршког департмана за градњу добила дозволу, специјално за ову прилику и посету патријарха, да у храму истовремено може да буде највише 202 парохијана.

"Последњих неколико месеци уложени су изузетни напори како би се дошло до момента да се парохија може окупљати у нашој светињи", наведено је у позиву парохијанима да присуствују литургији.

Литургије су све ове године служене у грчкој цркви.

Патријарх је посету САД започео 24. јануара, у Њујорку је боравио поводом Савиндана, након чега је отпутовао у Чикаго где је боравио до суботе.

Патријарх је посетио и Шеревил, где је одржана донаторска вечера за манастир Крка, древну српску светињу у Далмацији.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво