Читај ми!

Велики јубилеј - СПКД "Просвјета" обележила 120 година постојања

СПКД "Просвјета" основана је 1902. године са основним задатком да описмењује српски народ, негује модерну просвјету и националну културу. Из овог задатка произилазила је и "Просвјетина" мисија-стварање националне интелигенције, српске националне свести и социјалне елите у БиХ, у завршним деценијама аустроугарске власти.

"Просвјета" ове године обележава 120 година постојања, мисија јој се није променила, осим што се проширила на цео српски културни и духовни простор и земље где живи српски народ - од матице, до расејања. Свечану академију поводом 120 година Друштва организовао је Градски одбор СПКД "Просвјета" Бањалука.

Академији су присуствовали представници републичке и градске власти, свештенство, представници верских заједница, представници Бошњачке заједнице културе "Препород", представници Универзитета у Бањалуци, представници неких од осталих одбора "Просвјете" (којих је укупно око 40) из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Аустрије.

Поздравним говором Академији се обратитио председник Матице српске из Новог Сада, професор Драган Станић, као и члан Главног одбора Друштва и представник бечке Просвјете Срђан Мијалковић.

„Идеја Просвјете једна је од најзначајнијих и најсветлијих идеја српског народа уопште, а њено деловање у ових 120 година допринело је и данас доприноси културном и духовном јединству српског народа, где год он живео", рекао је Мијалковић.

Госте је топло поздравио председник одбора Жељко Вујадиновић, који је говорио о 120 година рада и развоја Друштва, истакавши да СПКД "Просвјета" у данашњем времену опште глобализације, настоји да сачува и негује традиционалне идентитетске вредности и обележја народа коме припада, а истовремено - да их развија у складу са појединим тековинама савременог културног прогреса и социјалне и друштвене мобилности. О значају Просвјете и њеним тековинама надахнуто је беседио  члан Градског одбора СПКД „Просвјета" Бања Лука, историчар Боривоје Милошевић.

На Академији су биле уручене повеље и захвалнице установама и појединцима, који су последњих десетак година подржавали делатност "Просвјете" у Бањалуци. На академији је у оквиру поздравних речи и беседа био предочен историјски пут "Просвјете" и указано на њен значај за просвећивање и национално освешћивање српског народа у БиХ и шире.

Разнолики културно-уметнички програм обухватио је сплет староградских игара, хорско и клавирско извођење адекватних музичких дела, рецитале и беседе. Свечана академија била је одржана у великој сали Народног позоришта Републике Српске, 2. септембра 2022.
У холу Народног позоришта Републике Српске, била је постављена изложба на којој је приказана разнолика делатност Градског одбора СПКД "Просвјета" Бањалука.

Организација академије била је беспрекорна захваљујући вредним члановима бањалучке Просвјете, који су уз бројне госте испунили салу позоришта. После програма одржан је пригодни коктел, а дружење се наставило до касних сати.

субота, 20. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару