Читај ми!

10. јул - Дан Николе Тесле у Онтарију

На иницијативу Тома Ракочевића, члана провинцијског Парламента из редова Нове демократске партије (НДП), на седници од 3. јуна одржаној у Торонту, 10. јул, дан рођења великог светског научника, проглашен је Даном Николе Тесле у Онтарију (Канада). Закон, који је ступио на снагу одмах, потписала је Елизабет Доудсвел, заменик гувернера за највећу и најмногољуднију провинцију у Канади.

"Закон о проглашењу Дана Николе Тесле у Онтарију добио је Краљевску сагласност, тако да ће се сваког 10. јула славити достигнућа овог великог српско-америчког визионарског научника и инжењера. Све је ишло муњевитом брзином кроз највише законодавно тело провинције Онтарио, друго и треће читање предлога закона као и Краљевска сагласност, све се догодило практично за два дана, што је реткост за било који закон.

Закон о Дану Николе Тесле добио је снажну и једногласну подршку, пошто су народни посланици у заносу говорили о утицају Николе Тесле овде у Онтарију и широм света, а делили су и многе позитивне изјаве и признање српске заједнице овде у Онтарију. Са овим важним проглашењем на нама је да будемо и одлучни и креативни у својим идејама и пројектима да ширимо идеје Николе Тесле, једног од највећих и најутицајнијих светских умова који су икада постојали. Нека његов живот и дело буду инспирација за будуће генерације", каже Том Ракочевић.

Одлука Парламента Онтарија да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у Онтарију, резултат је залагања бројних појединаца и друштвених организација, првенствено из српске заједнице у Канади, који су протеклих година активно деловале да се име Николе Тесле постави на пиједестал који му и приличи.

Кад је Хамилтон у питању, посебне заслуге у неговању имена и дела Николе Тесле имају НТЕЦ и председник ове организације Верослав Вик Ђурђевић. Са овим важним проглашењем на нама је да будемо и храбри и креативни у својим идејама и пројектима да ширимо идеје Николе Тесле, једног од највећих и најутицајнијих светских умова који су икада постојали. Нека његов живот и дело буду инспирација за будуће генерације.

"Проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију важан је корак ка увођењу Николе Тесле у образовни систем Онтарија. Једна од кључних порука Парламенту Онтарија од чланова овог законодавног тела била је потреба за школовањем младе генерације", каже Верослав Вик Ђурђевић.

„Ово би могла да буде прилика да школе широм Онтарија препознају Дан Николе Тесле и искористе га за шире научно образовање. Nikola Tesla Education промовише управо тај елемент од нашег оснивања 2015. Досегли смо хиљаде ученика и установили још стотине награда и стипендија са именом Никола Тесла. Овим новим развојем надамо се да ће школски одбори и просветни радници деловати по препоруци законодавног тела Онтарија. Студенти заслужују да их Теслино дело образује", рекла је Monikue Tailor, MPP Hamilton Mountain, током дебате.

"Трећи јун 2021. ће остати упамћен као изузетно значајан дан за српску заједницу, али и за све грађане Онтарија, који ће имати прилике да обележавају 10. јул, дан рођења великог генија српског порекла, као Дан Николе Тесле широм Онтарија. Никада не треба мерити и упоређивати заслуге учесника у постизању овако великог успеха српске заједнице у Онтарију и Канади, јер треба сви да будемо поносни на постигнути резултат, као и на потврђено јединство заједнице.

Ипак, разумљиво је да за Закон о проглашавању 10. јула за Дан Николе Тесле у Онтарију мора да се ода признање посланику онтаријског парламента Тому Ракочевићу, посланику српског порекла. Његов политички и посланички ангажман, уз велику подршку представника српске заједнице, омогућио је да Закон буде усвојен. То је још један доказ да је учешће представника наше заједнице у политичком животу Канаде важан инструмент за промоцију идеја и вредности српске заједнице.

Истовремено, не треба да заборавимо да се 10. јул већ дуго обележава као Дан Николе Тесле у Најагра Фолсу, што потврђује да су иницијативе наших грађана, које су вредне сваке похвале, ипак живеле на простору Онтарија, али су сада, усвајањем закона, добиле свој прави печат и димензију. Радовало би ме да се овај датум свечано обележава широм Онтарија и Канаде, јер је генијални ум Николе Тесле учинио лакшим живот свим људима на свету", каже Његова Екселенција Дејан Ралевић, амбасадор Србије у Канади.

"Проглашење Закона о Дану Николе Тесле у провинцији Онтарио, у овом тренутку, представља врхунац када је у питању одавање поште у Канади овом чувеном научнику српског порекла.

Захваљујући Николи Тесли, Канада је прва земља у свету која је имала ту привилегију да користи наизменичну струју која је могла да се дистрибуира на велике даљине.

Веома важно за српску заједницу у Онтарију и Канади, али и за све Србе у свету је чињеница да је у образложењу Закона о Дану Николе Тесле, написано да је Никола Тесла научник српског порекла, што суштински мења слику о Србима, пре свега у Канади.

Закон о Дану Николе Тесле у Онтарију је резултат заједничког рада члана провинцијског парламента Тома Ракочевића и његових сарадника, свих људи и организација у Канади и Генералног конзулата Републике Србије у Торонту, који су на било који начин допринели величању лика и дела Николе Тесле, почев од општинског, градског и сада по први пут на провинцијском нивоу.

Члан провинцијског Парламента Онтарија Том Ракочевић, коме припада највећа заслуга је, међутим, својим убедљивим наступом у Парламенту представио не само предлог Закона о Дану Николе Тесле, већ је на најлепши начин представио Србе, као нацију и врло важан чинилац канадског друштва.

Иницијативом Тома Ракочевића у реализацији доношења поменутог закона, српска заједница у Онтарију је добила снажан замах у јачању своје позиције у канадском друштву, какав одавно није имала", каже Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво