Српска школа у Паризу

Пројекат "Дигитална учионица у функцији унапређења допунске наставе на српском језику у Паризу" који је пројектно суфинансирала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, ускоро улази у другу фазу реализације за око 500 ученика широм Париског региона, најавила је Блаженка Тривунчић, координатор допунске наставе у Француској, Италији и Словенији.

Прва етапа подразумева организационе припреме, набавку техничких средстава и стручно усавршавање. Учешћем наставница у једномесечној „Онлајн обуци предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону", у организацији Aкадемске српске асоцијације из Ниша, наставнице су добиле одређени вид стручне подршке у развоју методичких и дигиталних компетенција. У другој недељи септембра су, након састанка у Амбасади Републике Србије у Паризу, наставнице Милија Јевремовић, Катарина Страиловић, Тамара Нацик, Љиљана Симић и Славица Милић са координатором допунске наставе Блаженком Тривунчић и Сањом Луи, представником Удружења „Француско-српско пријатељство Сен Мор", купиле опрему.

У другом делу реализације пројекта планирано је интерактивно укључивање ученика у рад, путем дигиталних уџбеника и е-алата који су њима блиски. Активности ће трајати од октобра до фебруара у местима Париз, Рони су Боа, Иври сир Сен, Пјерфит, Обервилије, Монтреј, Сен Мор де Фосе, Бонди, Санс, Орлеан, Курбевуа и Епон.

Школска интернет страница доступна је на сајту srpski.fr, школској Фејсбук страници „Српска школа у Француској и Италији", а наставни прилози у електронској бази наставних мaтеријала допунске наставе на српском језику у иностранству „Час по час".

Нова техничка опрема - нови бим пројектор, од ове године користиће и приликом реализације пројекта „Образовни круг" који повезује ђаке из матичних школа из Рeпублике Србије са ђацима полазницима допунске наставе на српском језику у иностранству, ови билингвални сусрети биће организовани у Културно информативном центру Републике Србије у Паризу.

Блаженка Тривунчић у име Српске школе се захваљује Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и в.д. помоћнику директора Растку Јанковићу на подршци која је започела акцијом допремања уџбеничких комплета за 680 ученика у целој Француској, те да „својим чињењем подсећа да се темељи језичког и културног идентитета у расејању постављају управо у српским школама, а доприносе неговању културне слике српске заједнице у Паризу - у актуелном тренутку, али и у деценијама пред нама".

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво