Јан Сибелијус: "Кулерво"

Вечерас на таласима Трећег програма можете слушати остварење под називом "Кулерво" Јана Сибелијуса, инспирисано чувеном финском епском поемом "Калевала" из 19. века. Иако је испрва планирао композицију троставачне или четвороставачне структуре, Сибелијус је форму проширио на пет ставова, да би је 1892. године довршио као вокалну симфонију за сопран, баритон, мушки хор и оркестар, и назвао је "Кулерво".

Ова симфонија, вокално-симфонијска поема или кантата, како се још назива ово дело Јана Сибелијуса, изведена је премијерно 28. априла 1892. године са великим успехом. Пет ставова описују различите периоде из живота насловног јунака, а њихови називи су: Увод, Кулервова младост, Кулерво и његова сестра, Кулерво одлази у битку, Кулервова смрт. Стихове и дијалоге из епа Калевала, изводе солисти и мушки хор у трећем и петом ставу, док су остали одсеци инструментални.

У вечерашњој емисији, ово Сибелијусово остварење изводе Лили Пасикиви, мецосопран, Раимо Лаука, баритон, Хор хелсиншког универзитета и Симфонијски оркестар из Лахтија. Диригује Осмо Ванска.

Уредница емисије је Светлана Матовић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво