Читај ми!

Имагинарна едиција

Барбара Штолберг-Рилингер: Просветитељство. Европа у 18. веку

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 29. августа до петка, 2. септембра, можете слушати делове из студије историчарке Барбаре Штолберг-Рилингер „Просветитељство. Европа у 18. веку”. Текст је с немачког превео Михаел Антоловић.

Књига Просветитељство. Европа у 18. веку изворно је објављена пре више од двадесет година (2000) и до сада је доживела укупно пет издања у оквиру популарне едиције стручне литературе „Филип Реклам" (Reclam Sachbuch). У овој запаженој студији, ауторка је понудила зналачки структурирано и мисаоно изнијансирано тумачење европске историје 18. века. Усмеривши своју пажњу на феномен просветитељства, као темељне одлике читавог столећа, она је унутар десет међусобно чврсто повезаних поглавља покушала да прикаже интелектуалне, друштвене, економске, политичке и културне процесе који су обележили ово раздобље. У том смислу, Барбара Штолберг - Рилингер је, поред политичких структура европског државног система у 18. веку, анализирала услове материјалног привређивања и нове економске теорије, успон грађанства и стварање новог грађанског друштва, нове облике религиозности и растућу критику цркве, нове облике друштвености (од књижевних друштава, салона до тајних организација), промене које су, истовремено, наступиле у родним односима и нову улогу жена, развој науке и филозофије и на њима засноване планове за друштвеном реформом као и револуције (Америчку и Француску) којима се завршава ово противречностима испуњено, у исто време традиционално и модерно, раздобље европског просветитељства.

На сва ова као и бројна друга питања, ауторка је пружила заокружене одговоре при чему своје излагање није преоптеретила сувишном фактографијом. Стога ова обимом невелика, али садржајем изузетно богата књига, представља неопходни увод у раздобље просветитељства као конститутивне епохе модерне историје.

Барбара Штолберг-Рилингер (1955) је немачка историчарка, редовна професорка Историје раног новог века на Универзитету у Минстеру као и дописна чланица Британске академије. Тежиште њеног научног истраживање усмерено је ка политичкој, друштвеној и културној историји Средње Европе у Раном новом веку (1500–1800), темама о којима је објавила бројне научне радове укључујући и монографије посвећене историји Светог римског царства немачке нације као и његовој политичкој симболици. Нарочито признање унутар глобалне заједнице историчара Барбара Штолберг-Рилингер обезбедила је својом волуминозном биографијом аустријске царице Марије Терезије која је, недуго по своме објављивању, постало стандардно дело о овој теми (Maria Theresia. Kaiserin in ihrer Zeit. Eine Biographie, München: C. H. Beck, 2017) о чему сведочи и чињеница да је енглеско издање управо објављено у издању угледног универзитета Принстон (Maria Theresa: the Habsburg empress in her time, New Jersey: Princeton, 2022).

Текст чита: Александар Божовић
Уредница: Оливера Нушић









Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво