Трибине

Биљана Дојчиновић: Други пол и Књиженство

У емисији „Трибине“, у среду, 8. јануара, можете слушати излагање Биљане Дојчиновић под називом „Други пол и књиженство“. Снимак је са Међународне радионице која је поводом седамдесет година од излажења култне књиге Симон де Бовоар „Други пол“ недавно одржана у Француском културном центру у Београду.

Књига Други пол Симон де Бовоар написана је 1949. године као књижевно и филозофско дело. Ауторка је пре свега настојала да понуди одговор на питање: шта је жена? Де Бовоар, наиме, тражи да се вратимо овом изворном питању, пре него што се уопште можемо упустити у формулисање захтева и инсистирање на правима и дужностима грађанки. То примарно питање је онтолошко, шта јесте жена, а одговори на њега, којима су испуњене странице и странице ове незаобилазне феминистичке књиге долазе из биологије, психологије, социологије, књижевности, историје, педагогије, разматрања рада, брака, трудноће и материнства...

Други пол је преведен на више од четрдесет језика а идеје које су изнете у овом делу утицале су на формирање другог таласа феминизма. Превод на српско-хрватски језик појављује се 1982. године. Организатори скупа (Институт за филозофију и друштвену теорију, Француски институт у Србији и Центар за напредне студије Свеучилишта у Ријеци), настојали су да сагледају Други пол имајући у виду време у којем ова књига настаје, као и начин на који се она перципира данас, седамдесет година касније.

Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се