Светске музичке позорнице

Дела Оливера Насена, Бенџамина Бритна и Петра Чајковског изводе Лондонска филхармонија и диригент Владимир Јуровски. Солисткиња је виолинисткиња Јулија Фишер. Снимак је са концерта одржаног 27. септембра ове године у Ројал Фестивал Холу у Лондону

Овим концертом Лондонска филхармонија са шефом диригентом Владимиром Јуровским наставља свој једногодишњи циклус под називом Острво звукова, истражујући утицај британских аутора у свету класичне музике.

Прва тачка на концерту била је композиција за камерни оркестар Обраде Скрјабина британског савременог аутора Оливера Насена, који је преминуо прошле године. У овом делу, насталом пре четрдесет година, Насен је искористио пет клавирских минијатура Александра Скрјабина и аранжирао их за камерни оркестар. Ове минијатуре настале су у периоду када је Скрјабин почео да експериментише са хармонијом, а њихови наслови су: Жеља, Нијансе, Плес миловања, Лист из албума и Енигма.

Солистичку деоницу у Виолинском концерту опус 15 Бенџамина Бритна, тумачила је Јулија Фишер Интерпретације ове немачке виолинисткиње плене пре свега музичким изразом који од слушаоца захтева активно учешће у перцепцији музичке поруке. Дубоко лична у доживљају и интерпретацији музике, ова виолинисткиња иако суверено влада свим елементима извођачке технике, у први план поставља своју концептуализацију емоционалног слоја композиције.

Последња тачка на концерту била је Патетична симфонија Петра Чајковског.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара