Грамофонија – Интерпретације Небојше Јована Живковића

Репродукујемо снимке композиција за маримбу и удараљке у интерпретацији перкусионисте Небојше Јована Живковића. Плочу је објавила продукцијска кућа РТС у сарадњи са уметничком продукцијом Радио Телевизије Нови Сад 1988. године.

Солистичких албума посвећених удараљкама у домаћој дискографији има веома мало, а ни у камерним ансамблима ови инстурменти нису били често заступљени. Поред плоча џез музике Бошка Петровића, Живковићев албум је један од ретких који је у овој области остварио значајнији успех, имајући у виду да је реч о снимцима дела уметничких остварења. Поред нарочитих просторних услова који су потребни за снимање перкусивних инструмената, посебан проблем је адекватно бележење њихових тембралних и динамичких квалитета, те плоче перкусиониста често привлаче пажњу стручне јавности која на примеру ових албума сагледава однос између снимка и верности његове репродукције са носача звука. Имајући то у виду, значајно је истаћи да је већи део овог албума реализован у Студију М Радио Новог Сада, где је сниматељ био Нандор Фехер, а продуцент Стеван Бурка. Изузетак је снимак последњег остварења који је забележен у студију "Каденца" у Карлсруеу. Ова композиција под називом "Страх" за удараљке и траку се од осталих дела разликује и по инструментаријуму, те свакако одудара од остварења за маримбу која доминирају на плочи.

Поред неуобичајеног инструментаријума, овај албум се истиче и омотом који је дизајнирала Зорица - Оки Лакић на основу детаља са слика Оље Добровић-Шиљак. Текст и натписи су најпре написани на енглеском језику, што није био чест случај са домаћим плочама, а аутор програмског коментара је музиколог Душан Михалек, који је аутор већине текстова на плочама са делима војвођанских стваралаца.

Слуашаћете дела Танаке Тошимицуа, Небојше Јована Живковића, Микија Миноруа и Дмитрија Шостаковича.

Аутор Милан Милојковић

Уредница Сања Куњадић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво