Стваралаштво Луј-Емануела Жадена

У трећој емисију циклуса који приређујемо поводом 250. годишњице рођења француског композитора Луј-Емануела Жадена слушаћете камерна остварења овог аутора и Антоњина Рејхе.

Луј-Емануел Жаден био је један од водећих париских композитора своје генерације на пољу камерне музике, а чињеница да је на овом пољу био активан читавих пет деценија пружа нам могућност да пратимо дивергентне развојне путање појединих жанрова. Посебну пажњу је посвећивао камерној музици са клавиром, инструмента који је и сам био подложан променама у овом периоду и који је Жаден интимно познавао. Жаден је, међутим, писао и за ансамбле дувачких инструмената, а збирку од три дивертисмана-ноктурна из 1806. године написао је за квартет састављен од флауте, кларинета, фагота и хорне.

Антоњин Рејха, композитор чешког порекла који је од 1808. године живео у Паризу, од 1818. је био и професор контрапункта на Париском конзерваторијуму. Као композитор, а још више као теоретичар, био је склон иновацијама, нудећи ново виђење музичке форме, реконструишући полифоне облике попут фуге, те указујући на потенцијале полиритмије и политоналности. Дувачки квинтет један је од најзначајнијих жанрова у његовом опусу. Пошавши од сопственог искуства флаутисте, Рејха је у своја четири опуса систематски истраживао могућности овог ансамбла, демонстрирајући велику инвентивност на плану уређења фактуре дела. Препознајући мелодичност као основну предност дувачких инструмената, сонатном облику је приступао флексибилно, излажући и до пет констрасних тематских материјала. Рејхини дувачки квинтети су дела високих домета и амбиција, неретко виртуозних деоница, и показују јасан утицај естетике симфонијског жанра.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво