Имагинарна едиција

Фридрих Китлер: Оптички медији

У циклусу ИМАГИНАРНA ЕДИЦИЈA, од понедељка 16. до петка 20. јула, можете пратити делове предавања што их је Фридрих Китлер, о оптичким медијима, држао 1999. године. С немачког превела Александра Костић.

Фридрих Китлер (1943-2011), немачки историчар и теоретичар медија, један је од најоригиналнијих савремених немачких мислилаца, а циклус његових предавања о оптичким медијима из 1999. године, потом обједињен у књизи Оптички медији из 2002. године, наишао је на огроман одјек.

Надахнуће - пре свега методолошко - за своја истраживања проналази Китлер код француских филозофа постструктуралиста, те он, у методском погледу, следи Фукоове генеалогије, у садржинском смислу близак је Бартовим идејама, док осетљивост за парадокс проналази у делима Жила Делеза и Жака Дериде. Због тога су његова предавања жива и духовита, препуна наизглед споредних детаља из којих се, међутим, плете појмовна мрежа која нам, кроз историју оптике, приближава савремени медијски, нарочито филмски израз. У првим својим предавањима бави се Китлер историјом и употребом фењера и laterne magice, па ту проналазимо управо запањујуће информације попут оне да је употреба фењера у Француској у 16. веку могла да доведе до смртне казне, али не због опасности од пожара, како се може помислити, већ због магијских својстава светлости: веровало се, наиме, да пљачкаши и убице најпре светлошћу фењера омађијају своје жртве, а потом их опљачкају или убију (или и једно и друго). У основи Китлерових забавних епизода крије се, међутим, нешто озбиљније: историја и теорија светла, својеврсна револуција светла која ће довести до филма и савремених медијских техника.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се