Студије

Ивица Младеновић: Социологија против социјализма у раду Емила Диркема

У емисији СТУДИЈЕ од понедељка до четвртка можете слушати текст Ивице Младеновића „Социологија против социјализма у раду Емила Диркема”.

Ивица Младеновић анализира Диркемово схватање социјализма, изложено у неколико научних текстова и у једној књизи, која је објављена после социологове смрти. Емил Диркем је питање социјализма разматрао нарочито детаљно и пасионирано током 1895-96. године, када је на Универзитету у Бордоу држао курс о овој теми.

У првом делу текста Младеновић покушава да класика социологије научно, али и идеолошки, јасно смести у друштвено-историјски контекст Треће републике, који је, без сумње, пресудно утицао на његова главна интелектуална интересовања. У другом делу аутор, уз критички осврт, приказује Диркемов поглед на социјализам, који је у значајној мери условљен интересним, ван-научним факторима, односно социологовим настојањем да одбрани политички пројекат „солидаризма", те да из датог оквира критикује конкурентске политичке парадигме. Мета његове критике је на првом месту социјализам, који је крајем 19. века био у великом успону, не само као политички покрет, него и као извор сазнања, толико да су га многи поистовећивали са социологијом, што је социологу нарочито сметало. Поред тога, посeбна важност се придаје образложењу тезе да се Емил Диркем у анализи социјализма не придржава важних научних критеријума, које је иначе сâм увео у социологију, тако да његова социологија игра истовремено двоструку улогу: науке и политичке идеологије.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво