Студије

Жил Делез: Набор

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 16. до петка 20. априла, можете пратити уводна поглавља књиге Жила Делеза „Набор”. С француског превела Милица Рашић.

„Набор" (Le Pli) најзахтевнија је књига француског филозофа Жила Делеза. Ремек-дело о Лајбницовој филозофији, али и бароку, а можда пре свега о барокној Лајбницовој филозофији, исписује Делез у зрелим годинама, али са енергијом младог и радозналог човека. Сва Делезова филозофска виртуозност, сплетена с маштовитошћу какву, можда, није достигао ниједан двадесетовековни филозоф, слила се у ову књигу која, дословно, ствара нови филозофски појам: набор.

Делез одбија да чита Лајбницову филозофију у задатим оквирима и покушава да је разуме из ширег, барокног оквира. То, пак, значи разузмети користећи искуства барокне уметности и архитектуре, али и уметности и архитектури прићи из филозофске перспективе коју нуди управо Лајбниц. Утолико ће Лајбницову монаду, која „нема ни прозоре ни врата", Делез да разуме по моделу барокне куће која, додуше, има и врата и прозоре, али њена суштинска структура има врло компликован однос према светлости. Уместо да их разуме онако како се отвори на кући обично разумевају, као пролази за светлост, људе и ваздух, видеће у њима Делез превоје материје и наборе душе који, сплетени у барокној сложености (компликованости), творе свет у који ваља проникнути.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се