Џез

Концерт квартета бубњара Ендрјуа Сирила, одржан 3. септембра прошле године на џез фестивалу у швајцарском граду Вилизау.

Бубњар Ендрју Сирил је један од ветерана џез сцене, стасао у златним годинама авангарде и фри-џеза. Већ као тинејџер је учио да свира код Филија Џоа Џоунса, а у то време натупао и са Колеманом Хокинсом, док са осамнаест година упознаје легендарног пијанисту Сисила Тејлора. Ова сарадња ће се испоставити као кључна за његову каријеру, премда је свирао као пратећи музичар и са бројним другим легендама џеза, као што су Марлон Браун, Дејвид Мари, Карла Блеј и други.

Властиту бендлидерску каријеру је започео седамдесетих година прошлог века, да би почетком деведесетих направио паузу дугу пар деценија. Повратак на велику сцену наговестио је гостовањем код савременог гитаристе Бена Мондера, с којим је сарађивао и на властитом актуелном албуму The Declaration of Musical Independence, објављеном за ECM Records. Управо на размеђи њихових сензибилитета се и очитава музика квартета - између европске атмосферичности и америчког фри-џеза. На концерту у швајцарском граду Вилизау, нема гостујућег гитаристе Била Фризела, те се бенд са албума представља у сведенијој формацији квартета, уз басисту Бена Стрита и пијанисту Ричарда Тајтелбаума.

Аутор Никола Марковић
Уредник Ксенија Стевановић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се