Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У циклусу ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати текст Александра Милосављевића „У сусрет 51. БИТЕФ-у”, написан поводом Београдског интернационалног театарског фестивала који се одржава од 22. до 30. септембра.

Слоган 51. БИТЕФ-а гласи „Епик трип" (Epic trip), а по мишљењу Александра Милосављевића, то се може тумачити макар на два начина: „У буквалном преводу наслов је, дакле, Епско путовање, но у овдашњем жаргону он би могао да буде схваћен и као Епско триповање, што не само фестивалском наслову него и комплетној овогодишњој селекцији обезбеђује вишезначност и слојевитост. Појам еп, односно придев епски, указује на сасвим специфичан систем нарације, на дужину и (повећи) обим уметничког дела, али у истој мери сугерише и карактер приповедања/нарације чији је обим условљен детаљним описом конкретног догађаја или конкретне повести која је тема дела... С друге стране, могуће тумачење базирано на претпоставци о епском триповању на ироничан начин провоцира (потенцијалну) полемику на тему доживљаја протока времена које се односи на дужину/обим уметничког дела и указује на једну од карактеристика епохе у којој живимо, а свакако реферише на једну од димензија пресудних за разумевање нашег актуелног живота - одређеног брзином протока информација, муњевитошћу која, опет, подразумева сажетост".

Управо се на тој другачијој временско-просторној димензији позоришта, између осталог, заснива и наизглед екстравагантна, а можда и бизарна, одлука селектора и уметничког директора БИТЕФ-а, Ивана Меденице, да на овогодишње издање Фестивала позове представе које углавном дуго трају. У селекцију је смело укључена представа из белгијског Антверпена Олимп: у славу култа трагедије Јана Фабра која траје цео дан, односно сасвим прецизно: 24 сата. Ту је и пројекат Квизола (Quizola) Forced Entertainment театра из Велике Британије, чије првобитно извођење такође траје 24 сата, али је у овом временском формату за 21 годину постојања одиграна само два пута, а на БИТЕФ-у ће бити изведена скраћена верзија од 6 сати. Публика 51. БИТЕФ-а ће видети и Библију, први покушај, чији је аутор Јернеј Лоренци, насталу у Драми љубљанског Словенког народног гледалишча, која траје „само" 3 сата, а овај словеначки редитељ ће нам се представити и Царством небеским, чије је трајање непознаница, будући да представа још увек настаје као копродукција Битеф театра и београдског Народног позоришта, а премијеру ће имати упрaво на овом фестивалу. На програму БИТЕФ-а ће бити и продукција славног хамбуршког Талија театра Снег - инсценација настала на основу прозе Орхана Памука у режији Ерсана Мондтага, аутора који је режирао и представу Истребљење списатељице Олге Бах, али у поставци Концерт театра из Берна (Швајцарска). На фестивалском програму је и представа (Са)слушање иранског редитеља Амира Резе Кухестанија, постављена у техеранској Позоришној компанији „Мехр". У контексту наше евидентно већ престрављене јавности због дужине представа на овогодишњем БИТЕФ-у, ваља нагласити да, осим оних „маратонских", све остале трају између сат и десет и сат и четрдесет пет минута, обавештава нас Александар Милосављевић.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се