Глад и расипање
Јелена Шијан и Слободан Цвејић
Autor:
Група аутора
Емитује се сваког дана од понедељка до четвртка, од 12:00. [ детаљније ]
На Светски дан хране не говоримо само о праву на храну као људском праву, већ о апсурду нашег друштва - док једни немају сигуран оброк, други бацају тоне хране.
Храна је више од потребе, она је друштвено огледало. Показује ко има приступ основним ресурсима, а ко живи у ризику од сиромаштва и глади; ко може да бира здраво, а ко је принуђен на „празне калорије".
Како је могуће да у 21. веку истовремено говоримо о глади и расипању? Колико људи у Србији живи у ризику од сиромаштва и глади, а колико хране годишње бацимо? Зашто је нутритивно богата храна привилегија, док је „брза" доступнија него икада? Да ли оно што једемо говори о нашим друштвеним неједнакостима, култури и вредностима?
Гости у студију су председница хуманитарне организације Банка хране Београд, Јелена Шијан, и професор социологије Слободан Цвејић.
Емисију припрема и води Аријана Хандан.
Коментари