Миса Франсиса Пуленка

У вечерашњој емисији Висине, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати Мису великог француског композитора из прошлог века Франсиса Пуленка.

Године 1936, настојећи да превазиђе своју репутацију аутора лаке музике, Пуленк је почео да студира Монтевердијеве мотете код професорке Нађе Буланже. Отприлике у исто време његов блиски пријатељ, композитор и критичар Пјер Октав Феру страда у аутомобилској несрећи. Тај трагични догађај био је катализатор психолошке кризе која је Пуленка вратила у окриље Католичке цркве. Овај спој духовног и музичког стремљења водио је право ка компоновању мисе за сопран и хор. Дело, посвећено Пуленковом оцу, у глобалу је свечаног, мирног и узвишеног карактера. „Не желим да компонујем некакав помпезни Te Deum за цркву Нотр Дам”, писао је Пуленк, „моја идеја духовне музике је директнија и, ако могу тако да кажем, фамилијарнија”. Другим речима, његов бог није страшан и удаљен, већ има људско лице и близак је својим поштоваоцима.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено