Миса Франсиса Пуленка

У вечерашњој емисији Висине, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати Мису великог француског композитора из прошлог века Франсиса Пуленка.

Године 1936, настојећи да превазиђе своју репутацију аутора лаке музике, Пуленк је почео да студира Монтевердијеве мотете код професорке Нађе Буланже. Отприлике у исто време његов блиски пријатељ, композитор и критичар Пјер Октав Феру страда у аутомобилској несрећи. Тај трагични догађај био је катализатор психолошке кризе која је Пуленка вратила у окриље Католичке цркве. Овај спој духовног и музичког стремљења водио је право ка компоновању мисе за сопран и хор. Дело, посвећено Пуленковом оцу, у глобалу је свечаног, мирног и узвишеног карактера. „Не желим да компонујем некакав помпезни Te Deum за цркву Нотр Дам”, писао је Пуленк, „моја идеја духовне музике је директнија и, ако могу тако да кажем, фамилијарнија”. Другим речима, његов бог није страшан и удаљен, већ има људско лице и близак је својим поштоваоцима.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво