Читај ми!

Феномен Орбан

Раде Дробац и Предраг Рајић

На недељне изборе у Мађарској опозиција је изашла са ризичним слоганом, "Орбан или Европа". Већина је изабрала Орбана. Са рекордном, двотрећинском, подршком актуелни премијер је освојио четврти узастопни мандат.

"Победили смо када су се сви ујединили против нас и опозиција и Брисел и Сорош и западни медији и Зеленски. Очували смо мир и безбедност, националне вредности, децу и породице. Победили су демохришћани, конзервативци и патриоте", поручио је Орбан у свом слављеничком говору.

У Европској унији се међутим на исход мађарских парламентарних избора гледа као на тријумф популизма, путинизма и национализма. Орбанова победа доживљава се и као израз суштинског несклада у оквиру саме Уније и забрињавајућа демонстрација евроскептицизма. Све ово само појачава питања у чему је тајна Орбановог успеха, шта је основа његове политичке филозофије и какве ефекте ће нови мандат имати по Европу. О томе за Речено и прећутано говоре дипломата и бивши амбасадор у Будимпешти Раде Дробац и публициста и политички аналитичар Предраг Рајић.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара