Unesko u Srbiji: Dečani

Zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša III, manastir Visoki Dečani, jedan je od retkih srpskih srednjovekovnih sakralnih objekata koji je tokom vekova svog postojanja ostao gotovo netaknut.

Izgradnju manastira započeo je njegov zadužbinar 1327. godine, a dovršio ga je 1335. godine sin Stefana Dečanskog - kralj Dušan. Hram je posvećen Vaznesenju Gospodnjem i arhitektonski pripada raškom stilu, u čijem se građenju i ukrašavanju prepliću i stapaju elementi romejske, romaničke i gotske umetnosti.

Živopis manastira Dečani, sa preko 1.000 kompozicija, predstavlja pravu riznicu srpske srednjovekovne umetnosti i ikonografije. Uspenje presvete Bogorodice, Isus sa mačem, loza Esejeva i loza dinastije Nemanjić samo su neka od remek-dela koja krase ovaj manastir.

Freske su vrlo dobro očuvane, tako da se retko gde u svetu može naći ovoliki broj ovako očuvanih fresaka iz prve polovine 14. veka.

Mošti Stefana Dečanskog počivaju u manastiru, koji predstavlja izuzetno kulturno dobro koje je pod zaštitom Uneska od 2004. godine.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво