Читај ми!

Kvadratura kruga: Karađorđev grad i tajne Oplenca

Karađorđev grad koji je, devet godina u kamenu, gradilo 3 000 ljudi sravnjen je sa zemljom 1877. godine.

Voždov grad nisu srušili Turci niti urušilo vreme, već je to učinio kralj Milan Obrenović koji je, posle Topolske bune, naredio da se taj grad sruši do temelja i da se kamen od koga je sazidan volovima razvuče na sve cetiri strane sveta", kako je stajalo u toj kraljevoj naredbi.

Karađorđevu crkvu, zvonik i deo njegovog konaka vojnici ipak nisu želeli da sruše iako su imali naredbu da to učine. U Karađorđevoj crkvi tada je još počivalo telo oca moderne srpske države koje je tu, tajno, noću iz Radovanjskog luga, gde je ubijen, prenela kneginja Ljubica, žena Miloša Obrenovića.

Nakon toga Miloš Obrenović je naredio da se iz praga Saborne crkve u Beogradu donese Karađorđeva glava i spoji sa telom i premestio Karađorđev grob koji je bio ispred oltara, u južni deo priprate (gde se obično sahranjuju žene) gde je postavio ploču na kojoj je u tekstu, ispisanom u mermeru, izostavio kako je Karađorđe stradao.

U Karađorđevoj crkvi se nalazi jedan od najlepših ikonostasa na kome je u duborezu ispisan deo istorije hrišćanstva, inače rad majstora iz čuvene ohridsko-debarske škole duboreza.
Koje još tajne kriju Karađorđeva crkva i njegov konak, a koje Oplenac otkriva vam ovo izdanje Kvadrature kruga.

Urednik emisije: Branko Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво