Oko magazin-10.2.2021.- Čedomilj Mijatović - i Kosovo i Engleska

Divio se Gledstonu, a u isto vreme pisao o Kosovu, odgajan uz Nemanjiće i jaku hrišćansku veru prečanskih Srba a bio je jedan od najvećih srpskih anglofila.

Mnogi ga i danas najviše pamte po Tajnoj konvenciji sa Austrougarskom. Ali teško da bi se mogao svesti samo na to. Čedomilj Mijatović bio je i pisac i prevodilac, jedan od osnivača srpske centralne banke, predstavnik Srbije na velikim međunarodnim mirovnim konferencijama. Slobodan Jovanović pisao je da je imao lakoću govora i brzinu zaključivanja koja se nije sviđala ljudima iz naroda. Čak mu se omaklo da u jednom skupštinskom govoru kaže da bolje poznaje Englesku nego Srbiju. Divio se Gledstonu, a u isto vreme pisao o Kosovu, odgajan uz Nemanjiće i jaku hrišćansku veru prečanskih Srba. Njegov portret koji je naslikao jedan indijski slikar nedavno je stigao u ambasadu Srbije u Londonu.

U Oko magazinu pogledajte i intervju sa piscem Enesom Halilovićem, čiji je roman "Ljudi bez grobova" dobio nagradu "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu u 2020. a ujedno bio i u najuužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Urednik emisije: Gorislav Papić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара