Читај ми!

Život i standardi: Čuvari Janjeva

Malobrojni Hrvati na Kosovu i Metohiji bore se za opstanak. U Janjevu najpoznatijem naselju koje su pre 700 godina naselili trgovci i rudari iz Dubrovnika danas živi oko 240 Hrvata.

Posle 2000. godine počinju njihovi problemi i ogroman pritisak koji mnogi nisu izdržali. Oni koji su otišli put Hrvatske ostavili su zaključane kuće koje komšije Albanci neprekidno pljačkaju i uništavaju. Krađama je izložena imovina i onih koji su ostali. Krade se sve, od stoke do mehanizacije. Ni stara crkva Svetog Nikole nije pošteđena. Janjevo liči na zapušteno mesto, iako u njemu pored Hrvata, žive Albanci i Romi.

U Janjevo, koje je okruženo brežuljcima, može se doći samo jednim jedinim putem. Istim putem se izlazi iz sela. Kuće stare više stotina godina svedoci su prošlih vremena. I tako stare meta su plačkaša. Ruševine, siromaštvo i nezadovoljstvo slika su stanja u današnjem Janjevu.
Janjevci zanatlije bili su poznati širom stare Jugoslavije. U samom Janjevu zatekli smo poznatog trgovca Franju Palića. Kao i drugi meštani i on svedoči o nevoljama kojima su izloženi i sa setom se prisećaju dana kada krađa nije mogla ni da se zamisli.
Žive u oskudici i uglavnom od primanja koja ostvaruju preko srpskih lokalnh samouprava u Lipljanu i Gračanici i od pomoći koju dobijaju od rodbine iz Hrvatske. Osim u Janjevu, Hrvati žive i u Letnici kod Vitine.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара