Život i standardi- Humanost na delu

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" koju su osnovali Srbi u rasejanju sa idejom da pomognu socijalno ugroženim porodicama sa više dece već dvanaest godina brinu o srpskoj deci na prostoru od Hrvatske do Makedonije.

Svesni da su deca naša budućnost osnivači ove organizacije konkretnim akcijama već godinama dostavljaju materijalnu pomoć porodicama sa više dece. Do sada je za tu svrhu preko donacija prikupljeno dva miliona evra. Posebna pažnja usmerena je na porodice na Kosovu i Metohiji. Ovu humanitarnu organizaciju vode mladi, obrazovani i vredni ljudi. Predsednik te Humanitarne organizacije u Beogradu Igor Rašula kaže da je na studijama u Americi video kako drugi narodi brinu i pomažu svoje, pa se i kod njega rodila ideja da na isti način pomogne svom narodu.

Odgovornost i uspešno realizovani projekti doprineli su sve većem broju ljudi koji žele da pomognu. Mesečni izveštaji sa listom donatora kao i stanje na računima u devet zemalja u kojima je registrovana ta humanitarna organizacija dostupni su javno na sajtu organizacije i na društvenim mrežama, kaže Uroš Marković.

Sa aktivistima te humanitarne organizacije posetili smo nekoliko porodica u Kosovskom Pomoravlju. Jedna od njih je porodica Stojanović u selu Straži nadomak Gnjilana, koja živi u staroj kamenoj kući. Dotrajali zidovi i nemaština nisu jedina briga ove šetočlane porodice. Od trauma koje su preživeli u vreme bombardovanja četiri člana porodice su u teškom psiho-fizičkom stanju. U akciju za izgradnju nove kuće Stojanovićima do sada je prikupljeno 20.000 evra.

U Partešu sa troje dece živi samohrani otac Milorad Stojković. U renoviranje njegove kuće i nameštaj uloženo je pet hiljada evra. Jeftići iz Mešine kod Kosovske Kamenice jedina su srpska porodica sa decom u tom selu. Pre nekoliko meseci Abanci su im ukrali dve krave sa teletom čime im je ugrožena egzistencija.

Od prikupljene pomoći dobili su novčana sredstva za kupovinu stoke kako bi ostali na svom imanju.

Volonteri humanitarne organizacije često su na Kosovu i Metohiji kako bi prikupili potrebne informacije o licima kojima je pomoć neophodna a porodice koje su u lošem materijalnom položaju mogu da im se obrate za pomoć preko zvaničnog sajta humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" i preko socijalnih službi u mestima u kojima žive.

Autorka: Svetlana Vukmirović, proizvedeno 2017. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво