Drugi vek – Ken Louč

Ako se na nekog filmskog autora može primeniti teorija da celog života snima jedan film, onda je među najboljima u toj kategoriji svakako Ken Louč, britanski reditelj najviše reputacije, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka" (2008) koju Festival evropskog filma na Paliću dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji.

Višestruki dobitnik značajnih festivalskih priznanja među kojima je i Zlatna palma za „Vetar koji njiše ječam", Ken Louč je autor koji se decenijama bavi radničkom klasom, odnosno običnim ljudima kojima nije dozvoljen ili moguć - normalan život.

Deklarisani levičar i oštar oponent britanskoj vlasti, Louč je žestoko kritikovao vladavinu Margaret Tačer, naročito njen ekonomski segment („Šljam", „Kiša kamenja"), zatim je nekoliko važnih filmova posvetio britanskoj politici prema azilantima ( „Ovo je slobodan svet") a vrlo oštro govorio je o britanskom prusustvu u Severnoj Irskoj („ Tajni raspored" , „Vetar koji njiše ječam")...

Svim temama i svim junacima Louč prilazi sa iskrenim osećajem za pravdu i slobodan život i sa vrhunskom veštinom da čistim i jasnim filmskim jezikom dočara suštinu i autetničnost pojedinačne ljudske i opšte društvene drame.

O svemu tome Ken Louč je govorio u intervjuu koji je na Palićkom festivalu dao uredniku emisije „Drugi vek" Nebojši Popoviću.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво