Drugi vek – Predrag Pega Popović

Ovaj „Drugi vek" posvećen je Predragu Pegi Popoviću, poznatom direktoru fotografije i jednom od osnivača katedre za kameru na FDU u Beogradu. Završio je FAMU u Pragu i postao prvi diplomirani filmski snimatelj u Jugoslaviji.

U svakom od 26 igranih filmova koje je snimio Pega Popović je bio ta izuzetno važna spona između reditelja i glumca , između ideje filma i njegovog izgleda tragajući i pronalazeći najbolja rešenja. On je raznovrstan snimatelj podjednako dobar u sa krana i u faru, nenadmašan u snimanju iz ruke, čovek koji je svetlom i bojama definisao filmsku priču, profesor kolor kinematografije sa izuzetnim smislom za crno-belo.
U njegovoj filmografiji su ratne epopeje kao što su „Sutjeska" , „Užička republika" ili „13.jul" ali i „WR - misterija organizma", „Kordon" , „Usijanje", rani radovi Lordana Zafranovića i najveći deo opusa Dragana Kresoje („Oktoberfest", „Još ovaj put", „Original falsifikata", „Kraj rata", „Pun mesec nad Beogradom"....)
U emisiji „Drugi vek" Pega Popović govori o silovitom početku karijere koji je obeležen radom sa Lordanom Zafranovićem, Dušanom Makavejevim i ratnim spektaklima. Poseban odeljak emisije je saradnja sa Draganom Kresojom kao i priča o saradnji sa glumcima, o snimanju filmskom trakom i elektronikom i o izgubljenoj vezi sa kolegama sa kojima je studirao u Pragu.
Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, proizvodnja 2011. godina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво