Drugi vek – Kosta Gavras

Pored Gorana Markovića, 2010. godine, dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", koju Festival na Paliću dodeljuje za doprinos evropskom filmu, dobio je i Kosta Gavras, francuski reditelj grčkog porekla, koji je punih pet decenija prisutan u kinematografiji starog kontinenta.

Njegov bogati opus ispunjen je žestokim političkim filmovima koji se bave odnosom jedinke i sistema i uvek je, za razliku od većine američkih mejnstrim filmova, pojedinac bivao na gubitku.

Gavras nije davao lažnu nadu, nego je, pre svega, precizno uočavao, a zatim snažno žigosao realnost, bilo da je reč o filmovima koji se bave staljinizmom, francuskim pokretom otpora, južnoamerčkim vojnim režimima, američkom spoljnom politikom, jevrejsko-palestinskim odnosima ili ćutanjem katoličke crkve pred nemačkim zločinima u Drugom svetskom ratu.
Mlađi možda i ne znaju, ali iskusniji će se setiti Gavrasovih remek-dela kakva su Z, za koji je dobio Oskara za najbolji strani film i za montažu, ili Nestao, koji je Gavrasu doneo Oskara za scenario, Zlatnu palmu u Kanu gde je Džeku Lemonu pripala nagrada za najbolju mušku ulogu. Tu su još i danas provokativni i aktuelni Opsadno stanje, muzička kutija (Zlatni medved u Berlinu), Grad ludaka, preki sud, priznanje, čovek previše, amin.

Uredniku i filmskom kritičaru RTS-a, Nebojši Popoviću, Kosta Gavras je dao intervju na 48. festivalu u Valjadolidu. Cilj razgovora bio je da se nešto više sazna o tome šta Gavras misli o političkom filmu kao žanru, o usklađivanju istorijskih činjenica sa stavom filmskog autora, o bežanju savremenog filma od aktuelnih tema, o reditelju kao savesti društva.
Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, snimatelj Vasko Vasović, a reditelj Marko Karadžić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара