Drugi vek – Svetozar Cvetković

Od početka filmske karijere, a to je bilo pre više od trideset godina, Svetozar Cvetković se nametnuo kao posebna pojava u našoj kinematografiji. Najpre likom, a potom i ulogama koje biraju glumca i od njega, osim dobrog poznavanja zanata, zahtevaju produhovljenost, intelektualno ulaganje i reljefno naslagan život.

Malo je onih koji kao Svetozar Cvetković umeju da glume bez ijedne izgovorene reči, i da u upečatljivim monolozima, koji zahtevaju sugestivnu ali u našem filmu sve ređu čistu artikulaciju, poentiraju na dugačkim tekstovima.

Obeležili su ga filmovi Dušana Makavejeva, Žike Pavlovića, Miše Radivojevića, ali i on njih. Pored Fakulteta dramskih umetnosti kroz koji ga je vodila Ognjenka Milićević, veliki filmski autori jesu Cvetkovićevi filmski i životni, univerziteti. Na njima je obuhvatio one širine kojima lakše i sa više zadovoljstva dopire do suštine zadatih karaktera.
I uz pomoć kojih je male uloge, poput Zunzare u "Gluvom barutu" ili mladića u "Vremenu čuda" utisnuo u antologije glumačke umetnosti. O njima i još nekim važnim ljudima i pojavama u svojoj karijeri, Svetozar Cvetković govori u ovom izdanju Drugog veka.

Urednik i autor je Nebojša Popović, reditelj Vladimir Momčilović, snimatelj Darko Bursać.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво