Nastanak Bitlsa - dok. film

Nastanak Bitlsa: Prepoznavanje sebe kroz četvorku iz Liverpula

Istorija inače burnog 20. veka nije kompletna bez istorije kulturnog fenomena zvanog rokenrol. Liverpulski Bitlsi jedan su od najmarkantnijih reprezentanata pomenutog fenomena. Posle svih tih decenija za nama, i svih bezbrojnih slušanja njihovih besmrtnih pesama, može nam se učiniti da o četvorici čupavaca iz Liverpula već sve znamo. Producenti emisije Nastanak Bitlsa nisu, međutim, mislili tako.

U ovoj šezdesetominutnoj emisiji, nude nam detaljan i bogat uvid u istoriju Bitlsa - pre Bitlsa. Kasne pedesete, mladići koji se tek upoznaju i prepoznaju na liverpulskim ulicama, oni kojima je bilo suđeno da promene svet, i oni kojima nije (prvi bubnjar Pit Best, koji je morao da ustupi mesto Ringu Staru. Džon Lenon kaže: Pit je bio svakako bolji bubnjar, ali je Ringo bio bolji Bitls!).

U emisiji se ređaju vrlo zanimljivi likovi: Norman Smit, majstor zvuka, čovek koji je prvi snimio zvuk Bitlsa, Alan Vilijams, prvi agent Bitlsa, Geri Marsden, muzičar i prijatelj Džona, Pola, Džordža i Ringa, Stiv Harli, muzičar, Silvi Vartan, francuska pevačica...

U ovoj emisiji, kao raritet, biće viđen i prvi snimak kamerom Bitlsa; nažalost, krajem pedesetih, kamere nisu kao današnji mobilni telefoni automatski snimale i zvuk, tako da u polumraku hamburške sale mi samo vidimo prepoznatljive siluete mršavih i veselih mladića koji će nekih godina kasnije postati Bitlsi. U njima slavnima, mi ćemo potom, tokom svih ovih decenija do danas, prepoznavati sebe.

Redakcija za kulturu i umetnost

Urednik: Bojan Bosiljčić 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar