Čitaj mi!

Oko: Dan na Gazimenstanu - osam meseci prištinskog zatvora

Uticaj politike na presude u Prištini ili - zašto je mladić iz Beograda koji je uhapšen na Gazimestanu 28. juna dobio osam meseci zatvora?

Dvadesetogodišnji Nikola Nedeljković iz Beograda, koji je 28. juna uhapšen na Gazimestanu, osuđen je u Prištini na osam meseci zatvora, zbog, kako je navedeno, "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti". Kazna je neprimerena, smatraju i pravni stručnjaci i nevladine organizacije, advokat je uložio žalbu, a Nikola je i dalje u zatvoru. O prištinskom poimanju prava i pravde, koliki je uticaj politike na presudu i šta se dogodilo na Gazimestanu?

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Danas je poslednji dan kampanje pred opšte izbore u Bosni i Hercegovini. U zemlji u kojoj su izbori sve samo ne dosadni, najzanimljivija je trka za članove trojnog predsedništva u Sarajevu i za predsednika Republike Srpske - za tu funkciju je i najduži spisak kandidata! Prijavio se 31, a prognozira se da najveće šanse imaju dosadašnji član predsedništva Milorad Dodik i opoziciona kandidatkinja Jelena Trivić. Profesorka Ekonomskog fakulteta u Banjaluci do sada je bila poslanik i ovo je njena prva predsednička kandidatura. Kako vidi Repbuliku Srpsku, kako Bosnu i Hercegovinu i da li je njenoj Banjaluci bliže Sarajevo ili Beograd, Jelena Trivić govorila je za Oko magazin.

Otkako je 24. februara počeo rat u Ukrajini, 16 zemalja članica Međunarodnog monetarog fonda zatražilo je finansijsku i savetodavnu pomoć. Fond im je, za sada, odobrio više od 87 milijardi dolara kredita. Istražujemo zašto je i Srbija zainteresovana za novi program, kakav, šta će time dobiti i šta će se u ekonomskoj politici promeniti.

Urednik emisije Gorislav Papić