Čitaj mi!

Zelena Evropa Pariz, treći deo

Serijal o najnovijim ekološkim dostignućima u Evropi nastavljamo u Parizu, gradu svetlosti, mode i umetnosti.

Grad čine ljudi, pa tako Pariz čine i umetnici sa naših prostora. Nekima su priroda i ekologija inspiracija, a nekima i posao.

Bogdan Pavlović rođen je u Beogradu. Diplomirao je slikarstvo na francuskoj Nacionalnoj visokoj školi likovnih umetnosti u Parizu, u klasi profesora Vladimira Veličkovića, a magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Čedomira Vasića. Geografske mape, putovanja i ekologija su teme koje obrađuje.

Početkom 20. veka Alfred Buše osnovao je paviljone gde se nalazi i Bogdanov atelje. Arhitekta ovog projekta je bio Gistav Ajfel. Alfred Buše je ovaj i okolne paviljone dao na korišćenje svojim kolegama umetnicima. Nazvao ih je "La Ruche" što u prevodu znači košnica, jer je smatrao da postoji veza između umetnosti i umetika i života pčela u košnicama - zbog deljenja, vrednoće i solidarnosti.

Snežana Gerbault je član udruženja novinara pejzaža i hortikulture Francuske, pisac i fotograf. Kao saradnik Muzeja prirodnih nauka u Parizu bila je odgovorna za istorijski deo Nacionalnog Herbarijuma i radila na Arboretumu Ševrole, koji je nekada bio teren za lov Luja četrnaetog, a koji se prostire na 200 hektara i sadrži 2500 biljnih vrsta iz svih krajeva sveta. Organozovala je put za Beograd i zapadnu Srbiju za kolege novinare iz Francuske. Tada su imali priliku i da se upoznaju sa Pricem i Princezom Karađorđević i da obiđu bašte Kraljevskog dvora.

urednica emisije Dragana Živojnović

snimatelj Ivan Dimitrijević

tonski snimatelj Marko Buđen

montaža Tijana Todorović Javorac