Čitaj mi!

Srbija na vezi

Često kažemo kako smo narod bogate tradicije. Vremenom, pod mnogim uticajima, izazovima, najviše nedaćama, nešto se od toga izgubilo, ali ono što smo sačuvali, sačuvalo je i nas.

Na vrednost tradicije ukazuje i manifestacija Sijelo Tromeđe, koja će se ovog jula po 26. put, ali ne zaredom, održati kao i do sada u mestu Strmica kod Knina, tamo gde se spajaju Lika, Bosna i Dalmacija. Priča o Strmici slična je svim pričama tog kraja. Nekada živopisno mesto sa skoro dve hiljade stanovnika, danas je skoro pusto naseljeno tek malobrojnima, uglavnom starima. Iako proterani sa svojih vekovnih ognjišta, Srbi nisu zaboravili svoj kraj, svoje korene, te mesto ponovo razvedri kada se okupe na Sijelu Tromeđe. Baš onako kako se čuva tradicija-sa oca na sina, od predaka za potomke. Naši gosti biće organizator Sijela Tromeđe Igor Matijaš, i jedna od najboljih predstavnica naše, pre svega muzičke tradicije u svetu-Svetlana Spajić.

Svetlana Spajić
Svetlana Spajić

Kroz pesmu Zakošena zelena livada, Svetlana Spajić i Tijana Stanković otkriće nam lepotu ojkače.

Oj Kozaro, čulo se na prošlonedeljnim 44. susretima Kozarčana u Beogradu, kada je obeležen i tužan jubilej-80 godina od Kozaračke bitke, kada su u borbama poginuli mnogi, a u zbegu stradale desetine hiljada srpske nejači. Susrete je zabeležio Vladan Rakić.

Bronzana bista Nikole Tesle u Pomazu
Bronzana bista Nikole Tesle u Pomazu

Nedavno je u Pomazu kod Sentandreje postavljena bista srpskog i svetskog naučnika, jednog od najvećih-Nikole Tesle. Srbi iz ovog dela Mađarske ponosni su na to što je Tesla u nekoliko navrata boravio u Pomazu, i želja im je da i buduće generacije to pamte. A šta je Teslu vezivalo za Pomaz, saznaćemo u priči Diane Đurić Kondić, urednice RTV Varoš iz Budimpešte.

Iz Pomaza idemo u Budimpeštu, gde je kao proizvod zajedničke saradnje srpskih i mađarskih umetnika izvedena igračka predstava Sokolova pesma ansambla Kolo. Nešto novo, drugačije, možemo reći neočekivano, izuzetno vredno pažnje, jer sve što kao osnov ima tradiciju, lako se gradi ka nečem savremenom i budućem.

Nada Vukelić
Nada Vukelić

Urednici Nada Vukelić i Tanja Adamović

Tanja Adamović
Tanja Adamović

 

Reditelj Ernestina Gligorijević

Ernestina Gligorijević
Ernestina Gligorijević