Čitaj mi!

Književni dijalog: Vladan Matijević

Jedan od najnagrađivanijih srpskih pisaca, srpski Tomas Pinčon, dao je za Radio-televiziju Srbije ekskluzivni polusatni intervju.

U razgovoru s piscem Aleksandrom Gatalicom, Vladan Matijević progovorio je o svom osobenom svetu koji je ispunjen patnjom, nasiljem, ali i velikim osećanjima usamljenog čoveka u rascepu vekova. Matijević se iskreno osvrnuo na lik žene u svojoj književnosti, na brutalnost koja ne manjka njegovim stranicama, kao i na to kako je pisao i šta je očekivao od književnosti kao mlad pisac, a šta očekuje danas. Aleksandar Gatalica i Vladan Matijević Aleksandar Gatalica i Vladan Matijević

Dvojica pisaca još jednom su otvorili vrata svojih radionica, pa je tako Matijević konstatovao da je najpre pisao stojeći, zatim sedeći, a da danas piše ležeći, i da je to razlog što je prešao sa mastila na grafitnu olovku, "jer ona može da piše i na gore"; pisaću mašinu i računar nikada nije koristio. Pogledajte ovaj intervju, jer to nije uobičajen razgovor u kojem novinar postavlja pitanja piscu, već je to dijalog dva velika srpska pisca.