Čitaj mi!

Zavodljiva televizija - Kreatori serija: Radoš Bajić

Nova epizoda serijala "Zavodljiva televizija - Kreatori serija" posvećena je televizijskim serijama Radoša Bajića.

Mali-veliki ljudi iz šumadijskih sela, domaćinski duh i tradicija između tri Morave čine zavodljivi svet televizijskih serija i junaka Radoša Bajića. On je pesnik srpskog sela u kome vidi čovekoljublje, toplinu porodičnog kruga i vedar, optimistički duh žilavog srpskog seljaka. A, u vreme kada selo nestaje, u Bajićevim serijama i dalje tinjaju mala, topla seoska ognjišta. Momir Bradić i Radoš Bajić Momir Bradić i Radoš Bajić

Glumac, scenarista, reditelj i producent, karijeru je započeo u vreme studentskih dana u ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Svoj prvi dramski tekst monodramu "Led" odigrao je hiljadu puta u gradovima i selima Jugoslavije.

Ostvario je više od stotinu uloga u dramama, filmovima i televizijskim serijama. Sarađivao je sa najznačajnim rediteljima kao što: Veljko Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac, Aleksandar Đordjević, Zdravko Šotra, Lazić, Slavoljub Ravasi...

Najveću popularnost donela mu je serija "Selo gori a baba se češlja", koja se smatra najgledanijom i najdužom srpskom televizijskom serijom.

Radoš Bajić i Lidija Božić Radoš Bajić i Lidija Božić

Njegova serija "Ravna gora" izazvala je burne reakcije u javnosti i samom autoru donela brojne probleme.

O serijama Radoša Bajića govore: prof. dr Dragan Nikodijević, teoretičar kulture i medija, dr Predrag Marković, istoričar i Momir Bradić, glumac.

Urednik Lidija Božić, dramaturg Kristina Đuković, direktori fotografije Jovan Marinković i Vladimir Marković, snimatelj Vladimir Marinković, asistent snimatelja Branimir Marinković, montažer Milan Radičević, realizator Sanja Redžić.