Medijska mreža srpske dijaspore: Povratna karta - Zvuci rodnog kraja

Dobar broj naših ljudi u dijaspori će, zbog udaljenosti i strane sredine, imati problem da ljubav prema Srbiji ispričaju. Ali kada je treba odigrati ili otpevati – zadatak je znatno rešiviji! O tome svedoči i nova „Povratna karta“, snimana u Beogradu, Parizu, Surenu i Nici.


Pariski folklorni ansambl "Oro" prošle godine je pobedio u Beogradu na Evropskoj smotri folklora, a nova Smotra trebalo je da bude održana u Gradu svetlosti. Naravno, otkazana je zbog pandemije, ali smo u razgovoru sa predsednikom Saveza srpskog folklora Francuske saznali da Srbi Francuske nisu gubili vreme i da raspolažu jednom od najsnažnijih folklornih scena u Evropi. Spektakularni video zapisi najboljih srpskih folkloraša u Parizu će vam to potvrditi.


Da li dijaspora bolje od matice poznaje riznicu izvorne srpske muzike? Ukoliko je, sudeći po Danima srpske kulture, u matici bi trebalo da se zabrinu! Veče posvećeno knjizi Prof. Dr. Dragana Bataveljića „Tako je stvarao Dragiša Nedović“ otkrilo nam je delo jednog od naplodnijih autora narodne muzike u Srbiji, a Orkestar Petra Gojkovića, ojačan za ovu priliku prvakom Beogradske opere Dragoljubom Bajićem, priredio je koncert za pamćenje.


Postaje li Azurna obala novi centar srpske muzike u svetu i kako to izgleda kada se operska pevačica Sandra Mila i majstor harmonike Drago Đukić odluče za projekt koji izvornu srpsku muziku predstavlja u svetskom ruhu ?

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

Autori i voditelji Maja Martinović i Vladan Jočić

Urednik serijala „Povratna karta“ Vladan Jočić