Vakcina protiv Kovida, medicinska i geopolitička utakmica

O najbitnijoj temi na planeti, ali i o Andriću u Boki i Jobu u južnoj Srbiji

Pitanje broj jedan trenutno na planeti je kada ćemo i kako dobiti vakcinu protiv Kovida 19. Širom sveta istraživači rade na tome da dobijemo efikasnu i bezbednu vakcinu, ipak nje još uvek nema i mnogi misle da su najave da ćemo je dobiti na jesen previše optimistične. Istovremeno, trka za vakcinom nije samo medicinska već i geopolitička. Šta sve znamo o razvoju vakcine protiv Kovida?

Posle današnjeg proširenja spiska u Crnu Goru slobodno na letovanje mogu, na primer građani Belorusije, Azerbejdžana i Zimbabvea. Ali ne i građani Srbije. To pogađa Srbe koji imaju kuće u Crnoj Gori pa i dalje ne mogu na svoju imovinu. A među brojnim Beograđanima koji su kuće pravili u Boki Kotorskoj bio je i Ivo Andrić. Podsećamo vas na priču o Andriću i Herceg Novom, gradu u kojem su velikog pisca neki zvali kosmonaut a u kojem je on proveo neke od svojih najsrećnijih meseci.

Veliki slikar Mediterana Ignjat Job i kada je živeo u selu pored Aleksinca, slikao je more. Danas se slike ovog rođenog Dubrovčanina nalaze u svim značajnim zbirkama bivše Jugoslavije a mi vas podsećamo na život i delo "balkanskog Van Goga", kako su nazivali Ignjata Joba.

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]